Historiska bilder

Ett stort antal gamla bilder finns bevarade från Forsvik. Den största samlingen är de glasplåtar, som Sven Bremsjö tog mellan 1908 och 1930-talet, tillsammans mer än 1000 fotografier av mycket hög klass. Många av dessa finns i utställningarna vid bruket samt i den bok ”Bruksbilder”,  som intresseföreningen gav ut 1995.

Fortlöpande ska du få exempel på fotografierna på denna sida. Du ges också möjlighet att själv skriva kommentarer till bilderna. Klicka på Kommentar nederst på sidan och ge ditt bidrag till kunskapen om det äldre Forsvik!

Träsliperiet

1870 startar en ny verksamhet i Forsvik. Ett träsliperi byggs i tre våningar för att med aspved som råvara producera trämassa. Den stora byggnaden drabbades av en förödande brand efter bara fem år men återuppbyggs och den byggnad som i dag finns är kvar från 1876. Calorifären byggs 1876 för att förse massafabriken med varmluft. I torkugnarna förvarades de vattensura pappersarken innan de i torrt tillstånd kunde paketeras i den hall som denna bild visar. Förmannen Andersson står i mitten, Fritz Forsberg till höger och i bakgrunden Ida Persson, en av de kvinnor, som fått arbete i massafabriken.       Till vänster förvaltaren Gunnar Hultgren på besök.

Den här bilden togs  före branden 1875. Det är en av de äldsta kända bilderna från Forsvik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *